Все още не сте притеснени за това, но десетки милиони

...
 Все още не сте притеснени за това, но десетки милиони
Коментари Харесай

Кога самоуправляващите се коли ще направят днешните абсолютно ненужни?

 Все още не сте обезпокоени за това, само че десетки милиони стандартни транспортни средства някой ден могат да отидат на боклука, когато редица самоуправляващи се коли и електрически автомобили ги създадат прекомерно скъпи за потребителите. Този ден или е близо, или е много надалеч. Зависи кого попитате (и дали той работи в Силициевата котловина или в консултантска компания в Бюстън или Ню Йорк), написа Quartz.
Мозъчният концерн RethinkX предвижда, че днешните коли ще се трансфорат в „ движещи се пишещи машини “ доста по-скоро, в сравнение с мислите. До 2030 година се чака споделените, самостоятелни електрически транспортни средства да са виновни за 95% от километрите, изминавани от американците, с помощта на ниските разноски за поддръжка и гориво, както и способността им да работят непрекъснато. Повечето от тези километри ще бъдат изминавани в градовете и техните покрайнини. Но бензиновите коли няма да изчезнат толкоз скоро. Вероятно те ще бъдат към 40% от всички транспортни средства по пътищата до 2030 година, като ще се употребяват много по-рядко, най-вече в извънградски и селски региони, с по-малка населеност, в сравнение с градските.

Този нов модел подвижност, прочут като транспортния облак или „ превозване като услуга (TaaS) бързо ще набере скорост, откакто един път навлезе в онлайн пространството, твърди съоснователят на RethinkX Тони Себа. Той счита, че това ще се случи към 2025 година

„ Когато TaaS навлезе, тогава ще има смисъл да извършите смяната “, разяснява Себа.

Сам Абуелсамид от Navigant Consulting твърди, че това няма да се случи толкоз бързо. Той назовава прогнозата на Себа за самостоятелните транспортни средства „ нелепа “.

Най-агресивният сюжет на Navigant предвижда, че споделеният самостоятелен превоз ще е виновен за едвам 1% от километрите, пропътувани през 2025 година в Европа и Азия, и даже по-малко в Северна Америка.

„ Смятам, че отчетът на RethinkX е прекомерно оптимистичен по съвсем всички индикатори “, написа той в имейл.

Анализатори от Deloitte, които също имат вяра, че самостоятелният превоз вероятно ще надделее, към момента считат, че това ще се случи по-скоро към средата на века. Базираната в Бостън консултантска компания Bain твърди, че единствено 10% от системите за нови транспортни средства ще са отчасти или изцяло автоматизирани до 2025 година

Невъзможно е да се дефинира точният миг, само че Себа упорства, че даже и TaaS да навлезе по-късно, се задава съвършената стихия: електрициране, автоматизация и споделен превоз (като Uber и Lyft). Нито едно по настрана няма да трансформира транспортния бранш. Заедно те ще пометат 100-годишния бизнес модел на международната автомобилна промишленост и метода, по който сме привикнали да се придвижваме.

В тази нова епоха превозът е мобилна услуга по поръчка, а не артикул. Повечето притежатели ще стартират да отдават колите си чартърен.
По публикацията работиха: Елена Кирилова, редактор Веселина Василева
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР